Vyhledávání

Kontakt


Knihovna Václava Čtvrtka
"Jivínský Štefan"
Denisova 400
506 01 Jičín

jivinskystefan@seznam.cz

Jivínský Štefan 2023 v Lukavci

28.03.2023 18:45

Jubilejní 25. ročník předávání cen Jivínského Štefana se uskutečnil tradičně 25. února, tentokrát v restauraci Lucerna v Lukavci u Hořic. Setkání se neslo v příjemné sousedské atmosféře, kterou připravili místní organizátoři.

 

Štefanská výzva byla kvůli covidu vyhlášena po tříleté přestávce a členové Štefanské komise se trochu obávali, zda se na činnost minulých ročníků podaří navázat, ale výsledek ukázal, že štefanská myšlenka stále žije. Štefanská komise vyhlásila již tradičně nominace ve dvou kategoriích – za kulturní počin roku a za dlouholetou činnost v kultuře s malou změnou. Kategorie za kulturní počin roku byla rozšířena na roky 2020 –2022, kdy se Štefan nekonal. Výsledek nakonec předčil očekávání a sešlo se celkem 255 nominací, z toho 114 za kulturní počin roku a 141 za dlouholetou činnost.

 

V sobotu 25. února byl sál Lucerny příjemně vytopen a zcela zaplněn. Kromě nominovaných a jejich přátel přijali pozvání i dva významní hosté – paní Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje, a senátor Tomáš Czernin. Odpoledním programem provázeli moderátoři Zuzana Zdena Bednářová a Petr Kotas. Účastníky přivítal a obec Lukavec představil starosta David Hladík. Za Štefanskou komisi promluvila a štefanskou myšlenku představila Eva Bílková.

 

Perfektně sehraný tým místních organizátorů připravil velmi pěkný program, který zahájila Lukavecká halekačka v podání dětí, jež představily jednotlivé části obce. A tak se posluchači dozvěděli, kde jsou nejhezčí holky, nejsilnější kluci, kde roste nejvíc hub a kde nejvíc svítí sluníčko. V dalším programu bylo představeno pásmo fotografií na téma Svatební košile, na kterých místní aktéři ztvárnili známou Erbenovu baladu, k níž autora inspiroval blízký kostelík na Byšičkách. Hezky pobavila scénka o tom, jak to dopadne, když se muž pustí do praní a žehlení. Velký obdiv sklidilo také perfektní provedení České besedy v podání čtyř místních párů. Soubor s ní často vystupuje nejen v Lukavci, ale také na dalších místech a dokonce se zapsal do Knihy rekordů provedením České besedy na nejvýše položeném místě u nás, tedy na Sněžce. Pobavilo také vtipné provedení staré kramářské písně.

 

O ocenění za kulturní počin roku rozhodl již tradičně los. Losování provedl za asistence místních hostesek pan Miloslav Sádlo, laureát Jivínského Štefana za rok 2012, který ze štefanského kloubouku vytáhl lístek se jménem Jiřího Čutky z Lázní Bělohradu, nominovaného za spisovatelskou činnost. Štefanská porota, složená ze zástupců měst a větších obcí okresu Jičín pod vedením Jaroslava Veselého rozhodla o předání tří štefanských kytic jako zvláštních cen poroty. Kytice, které již tradičně věnovala Střední škola zahradnická v Kopidlně, převzala Eliška Neckařová za dlouholetou obětavou činnost při organizaci Jivínského Štefana, dále manželé Lhotákovi za všechny aktivity nejen kolem jičínské Lodžie a Olha Kolodiy, sbormistryně několika hořických sborů a obětavá organizátorka pomoci válečným uprchlíkům z Ukrajiny.

 

Cenu Jivínského Štefana za dlouholetou činnost udělila porota Marii Noskové z Lukavce za dlouhodobou kulturní činnost v této obci, za práci s dětmi, seniory, za nácvik České besedy, za akce stmelující obyvatele Lukavce i za publikační činnost pro časopis Pod Zvičinou, pro Jičínský deník apod.

 

Oba ocenění, Marie Nosková i Jiří Čutka, převzali z rukou starosty Lukavce a předsedy Štefanské poroty tradiční dřevěné sošky z dílny manželů Lhotákových a květiny z Kopidlna. Porota dále udělila v této kategorii pomyslné druhé a třetí místo. Druhým místem byla oceněna Věra Rychterová, dlouholetá obětavá organizátorka festivalu Jičín - město pohádky, na jehož přípravě se od počátku podílí. Třetí místo bylo uděleno jako poděkování všem knihovnicím v okrese Jičín, které se věnují v jednotlivých obcích nejen vlastní knihovnické agendě, ale také kulturní činnosti v širším slova smyslu.

 

K příjemné atmosféře přispělo i bohaté pohoštění, které připravily místní hospodyňky, a drobné dárky, jež budou účastníkům připomínat příjemně strávené chvíle v Lukavci. Lukavecký Štefan byl připraven s láskou a péčí a ukázal, jak zde lidé žijí a baví se. Organizátorům patří velké poděkování nejen od Štefanské komise, ale zajisté i ode všech účastníků, kteří se po tříleté přestávce mohli opět setkat.

 

Štafetu – štefanský klobouk – převzala od lukaveckého starosty Davida Hladíka radní města Kopidlna Veronika Žižková. Tam proběhne udílení ceny v roce 2024. 

 

                                                                                               Oldřiška Tomíčková