Vyhledávání

Kontakt


Knihovna Václava Čtvrtka
"Jivínský Štefan"
Denisova 400
506 01 Jičín

jivinskystefan@seznam.cz

Jivínský Štefan 2024 v Kopidlně

20.03.2024 21:40

 

V neděli 25. února 2024 se konalo, podle nastavených pravidel trvajících celých 26 let, kdy pro každé finále daného ročníku je vybráno jiné místo, slavnostní předávání Jivínského Štefana za rok 2023. Bezchybným a pozorným pořadatelem bylo město Kopidlno.

 

V místní, návštěvníky zcela zaplněné a slavnostně vyzdobené kopidlnské sokolovně se rozdaly sošky pro vítěze i květiny pro další oceněné bez rozdílu kategorie.

 

Pro celou akci existuje zásadní a základní pravidlo, a to, že nominovat může každý, kdo zaznamená v okrese Jičín jakýkoli počin související s kulturou. Toto ocenění - nominaci - je možno zaslat do kategorie POČIN ROKU nebo do kategorie DLOUHODOBÉ ZÁSLUHY.

 

Každá kategorie je oceňována zvlášť. Získání sošky Jivínského Štefana za Počin roku je věcí náhody, protože její vítěz je losován. Dlouhodobé zásluhy pak vyhodnocuje devítičlenná porota, jejíž členové zastupují jednotlivé okrsky. V té letošní zasedali:

 

Oldřiška Tomíčková, předsedkyně poroty, zastupovala oblast Hořice

Iva Reichlová – oblast Miletín

Romana Martincová – oblast Nová Paka

Alena Kuželová – oblast Lázně Bělohrad

Alena Pospíšilová – oblast Sobotka

Karel Žižka – oblast Kopidlno

Radomír Vališka – oblast Dětenice

Iveta Trejbalová  - oblast Vysoké Veselí

Marie Faruzelová – oblast Jičín

 

Jak je popsáno výše, Jivínský Štefan za počin roku je věcí náhody, protože se získává formou losování.  Letos bylo lístků se jmény nominovaných uloženo do štefanského klobouku celkem 119. Vše, včetně rozstříhání archů papírů se jmény,  se dělo, tak jako vždy, na pódiu před zraky diváků. S poctivě zavázaným zrakem pak tahala los držitelka loňské sošky Jivínského Štefana za dlouhodobé zásluhy paní Marie Nosková z Lukavce.

 

Štěstí přálo Josefu Lidickému, majiteli obchodu ovocem a zeleninou v Jičíně. Byl nominován za neobvyklou připomínku tragické události z roku 1968, kdy byli příslušníkem okupačních vojsk zastřeleni dva jičínští občané.   

 

Hlavní cena za dlouhodobé zásluhy byla  udělena tomu, koho v poctivě bodovaném systému a po bohatých diskuzích, vybrala porota. Hodnotila celkem 164 zaslaných nominací a nakonec jako držitele sošky Jivínského Štefana pro rok 2023 určila Jiřího Vydru, ředitele Valdštejnského imaginária, dramaturga, grafika, a kastelána s mnoha dalšími funkcemi ve Valdštejnské lodžii v Jičíně -Sedličkách.

 

V nominaci mj. stálo: Za mnohaleté, neobvykle tvůrčí, autorsky progresivní a vždy nečekaně a překvapivě realizované akce ve Valdštejnské lodžii. Vtiskl tomuto místu osobitost a genia loci, které se podaří jen málokdy, málokde a málokomu.

 

Zvláštní ocenění  získali:

 

- Pavel Kracík, Michal Rambousek  a Milan BernýZa odvahu a statečnost, s jakou se pustili do odvrácení ztráty letiště ve Vokšicích“. Porota ocenila především schopnost oceněných vybudit silnou občanskou aktivitu (petici za zachování letiště pro Aeroklub podepsalo téměř 4000 obyvatel), což není v dnešní době zcela běžné. Zmíněné letiště není pouze místem pro lehká letadla, stává se také prostorem pro specifickou kulturu celého Jičínska.

 

- Naděžda Vaníčková „Za její divadelní vystupování a za uchování záznamů o ochotnickém divadle v Kopidlně v 60. a 70. letech 20. století. Je jedním z posledních žijících pamětníků“.

 

- Pavlína Čížková „ Za dlouholeté organizování kulturního dění v Libáni a okolí. Za každoroční přípravu koncertů a přátelských setkání s předními umělci a zajímavými lidmi. Libáňský hudební máj – Foerstrovy dny, se svojí bohatou a vysoce hodnotnou náplní, patří k předním událostem v širokém kulturním regionu“. Text je výběrem jedné z šesti nominací, které paní Čížková obdržela.

 

Tradičně se také předávala štafeta od současného pořadatele města Kopidlna, konkrétně starosty pana Karla Žižky, následujícímu pořadateli. Bude jím město Lázně Bělohrad a štefanský klobouk si proto symbolicky na hlavu nasadila paní starostka Alena Kuželová, která poděkovala Kopidlnským za vzorně připravené odpoledne, zároveň s úsměvem podotkla, že to bude těžké, ale budou  se snažit alespoň o malý kousek laťku opět pozvednout. Můžeme se proto těšit na příští ročník.

 

Město Kopidlno jako hlavní pořadatel splnilo svoji čestnou funkci, jak to sami představitelé pojmenovali, více než dobře. Celému týmu, pod vedením manželů Žižkových a vedoucí Kulturního a vzdělávacího centra a knihovny paní Michaely Havelkové, se podařilo v plné míře naplnit vše, co se od této akce očekává. Příjemné prostředí, milá atmosféra, výborné a bohaté občerstvení, vyzdobený sál, který vnesl slavnostní atmosféru den předtím konaného městského plesu. 

Dlouholetým spolupořadatelem Jivínského Štefana je také zdejší Střední zahradnická škola, která  po dlouhá léta věnuje oceněným nádherné květiny.

 

Autory sošek, které se udělují vítězi každé kategorie, jsou renomovaní výtvarníci, manželé Renata a Martina Lhotákovi.

 

Celookresně pak zaštiťuje akci tzv. Štefanská komise, což je dobrovolný sbor přátel kultury z jednotlivých mikroregionů.

 

Zakladatelem akce je Nadace Jičín – město pohádky, později změněná na Nadační fond JMP, který je spolupořadatelem dodnes.

 

Soudě podle množství návštěvníků v sále, ale hlavně podle nálady, která zde panovala a také podle diskusí, které se v kuloárech vedly, není Jivínský Štefan ničím zapomenutým či překonaným.

Pořadatelé této, v republice naprosto ojedinělé akce, doufají, že kopidlnské, výborně připravené slavnostní odpoledne, přispělo k dalšímu potvrzení jejího smyslu, napomohlo také k další propagaci i aktivaci nás všech k tomu, abychom si všímali práce jiných, povzbuzovali je účastí na jimi konaných akcích, ale také tím, že jejich snahu zhodnotíme zveřejněním tohoto úsilí formou podání nominace na Jivínského Štefana. Ty můžeme posílat v jakémkoliv množství v průběhu celého roku na mailovou adresu jivinskystefan@seznam.cz, podrobnější informace jsou pak uloženy na adrese

https://jivinskystefan.webnode.cz.

 

                                                                                               Za Štefanskou komisi

                                                                                                Marie Faruzelová

 

Poznámka:

 

Pokud se rozhodnete udělat radost autorům jakékoliv kulturní aktivity, můžete využít tohoto jednoduchého formuláře. Dodržením jeho osnovy velmi usnadníte následující práci s nominacemi.

 

Jméno nominovaného, místo jeho působení, kontakt (pokud možno e-mailová adresa), s jeho souhlasem je možno připojit i telefonní číslo:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Nominaci zasílám do kategorie: Počin roku – Dlouhodobé zásluhy (škrtněte kategorii, kterou nevyplňujete)

 

Text nominace: výstižně popsaná jednotlivá akce nebo dlouhodobá činnost, nejlépe v rozsahu do 5 řádků……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Jméno a kontakt (e-mailová adresa, popř. tlf. číslo) nominujícího:……………………………………………………………………………………………………………………………